Αισθητική Οδοντιατρική

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Η λεύκανση αποτελεί ένα συντηρητικό, απλό και απόλυτα ασφαλή τρόπο να βελτιώσει κάποιος το χαμόγελό του κανοντάς το φωτεινότερο.

Η μέθοδος που προτείνεται αφορά στο συνδυασμό λεύκανσης στο σπίτι (με τη χρήση νάρθηκα) και λεύκανσης στο ιατρείο (με ισχυρότερα λευκαντικά σε ελεγχόμενες συνθήκες).

Λαμβάνονται φωτογραφίες της αρχικής κατάστασης και αποτυπώματα για την κατασκευή ναρθήκων από το εργαστήριο. Στη συνέχεια παραδίδονται οι νάρθηκες με το υλικό για τη λεύκανση στο σπίτι με αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή και χρήση του υλικού. Η όλη διαδικασία διαρκεί από δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται και δύο συνεδρίες στο ιατρείο.

 

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΡΗΤΙΝΕΣ

Όταν ένα δόντι προσβληθεί από τερηδόνα είναι απαραίτητο να  αντιμετωπισθεί θεραπευτικά έγκαιρα διότι,  αν αφεθεί η τερηδόνα, εξελίσσεται καταστρέφοντας υγιή οδοντική ουσία ενώ, αν προχωρήσει πολύ, τότε προσβάλλεται και ο πολφός.

Όλες οι εμφράξεις (σφραγίσματα)  προσθίων και οπισθίων δοντιών γίνονται με τη χρήση συνθέτων ρητινών.

Αφού γίνει η απαραίτητη τοπική αναισθησία, με χρήση γυαλιών υψηλής μεγέθυνσης για την απόδοση όλων των απαραίτητων λεπτομερειών, το δόντι καθαρίζεται από την τερηδόνα και πιθανές παλιές αποκαταστάσεις και εμφράσσεται με ρητίνες Tetric Evoceram και Empress Direct της εταιρείας Ivoclar. Παράλληλα χρησιμοποιούνται τα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα συγκόλλησης ανάλογα με την περίπτωση.

Το αποτέλεσμα είναι αποκαταστάσεις υψηλής λειτουργικότητας και αισθητικής, με μεγάλη αντοχή και διάρκεια σε βάθος χρόνου.

 

ΕΠΕΝΘΕΤΑ

Σε περιπτώσεις όπου ένα οπίσθιο δόντι έχει απωλέσει μεγάλο τμήμα υγιούς οδοντικής ουσίας, -χαρακτηριστική περίπτωση του οποίου αποτελεί το κάταγμα ενός φύματος-, μια απλή έμφραξη δεν μπορεί να αποδώσει πλήρως την ανατομία και τη λειτουργικότητα του δοντιού, ενώ η λύση της τοποθέτησης στεφάνης (θήκης) είναι επιθετική για το δόντι, διότι προυποθέτει περαιτέρω αποκοπή υγιούς οδοντικής ουσίας και πιθανά ανάγκη και για ενδοδοντική θεραπεία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία επιλογής είναι τα επένθετα, ολοκεραμικά ή κατασκευασμένα από εργαστηριακή σύνθετη ρητίνη. Στην ουσία πρόκειται για αποκατάστάσεις μερικής κάλυψης, οι οποίες συγκολλούνται με ρητινώδη υλικά, σεβόμενες τους άθικτους οδοντικούς ιστούς αλλά και το περιοδόντιο, αφού δεν έρχονται σε επαφή με τα ούλα, παρά μόνο στο σημείο που ενδεχομένως η βλάβη να γειτνιάζει με αυτά.

Η αντοχή τους στο χρόνο είναι αποδεδειγμένη, καθώς και η εξαιρετική αισθητική τους-ιδιαίτερα των ολοκεραμικών επενθέτων.

 

ΟΨΕΙΣ

Οι όψεις σύνθετης ρητίνης και οι όψεις πορσελάνης αποτελούν πολύ συντηρητικές λύσεις για τη βελτίωση του χαμόγελου, καθώς απαιτούν ελάχιστη αποκοπή οδοντικής ουσίας .

Προτείνονται για τη διόρθωση μικρών αποκλίσεων, συστροφών, αραιοδοντίας.

Ανάλογα με το πρόβλημα μπορεί να αφορούν σε ένα ή περισσότερα δόντια, ενώ μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες παρεμβάσεις όπως η λεύκανση.

Οι όψεις σύνθετης ρητίνης ενδείκνυνται για μικρότερες παρεμβάσεις, ενώ οι όψεις πορσελάνης αποτελούν ιδανικές λύσεις υψηλής προβλεψιμότητας για περιπτώσεις υψηλών αισθητικών απαιτήσεων με άριστα αποτελέσματα.

Για το ιατρείο μας υλικά επιλογής για της όψεις ρητίνης είναι η Empress Direct και για τις όψεις πορσελάνης η IPS e.max.