προσθετικη

Προσθετική

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

Η Ακίνητη Προσθετική αφορά σε στεφάνες (θήκες) και γέφυρες επί φυσικών δοντιών ή εμφυτευμάτων. Σε γενικές γραμμές, ένα δόντι χρειάζεται τοποθέτηση στεφάνης όταν έχει υποστεί ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) για να προστατευθεί από κατάγματα, όταν έχει χάσει μεγάλη ποσότητα υγιούς οδοντικής ουσίας λόγω τερηδόνας ή κατάγματος και όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σαν στήριγμα μιας μερικής οδοντοστοιχίας.

Η κατασκευή μιας γέφυρας πραγματοποιείται όταν λείπουν ένα η περισσότερα δόντια από το φραγμό και έχει αποκλειστεί η τοποθέτηση εμφυτευμάτων για την αντικατάστασή τους.

Οι στεφάνες μπορεί να είναι μεταλλοκεραμικές ή ολοκεραμικές, ενώ οι γέφυρες συνήθως κατασκευάζονται από μεταλλικό σκελετό για λόγους αντοχής στις μασητικές δυνάμεις, ο οποίος στη συνέχεια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πορσελάνη για λόγους αισθητικής.

Σε περιοχές του στόματος με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις προτιμώνται σκελετοί από ζιρκονία ή διπυριτικό λίθιο (IPS e.max) προκειμένου να αποφευχθεί η αντιαισθητική γκρίζα ζώνη στο ύψος των ελεύθερων ούλων, η οποία παρατηρείται στις μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις λόγω του μεταλλικού σκελετού.

Σε κάθε περίπτωση,  κατά τη διάρκεια της θεραπείας κατασκευάζονται άμεσες μεταβατικές ακρυλικές στεφάνες ώστε να καλυφθούν οι λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες του θεραπευόμενου μέχρι τη συγκόλληση των τελικών εργασιών.

 

ΚΙΝΗΤΗ ΠΡΟΣΘΕΤΙΚΗ

Ο κλάδος της Κινητής Προσθετικής ασχολείται με την κατασκευή μερικών ή ολικών οδοντοστοιχιών, στις περιπτώσεις που τα εναπομείναντα φυσικά δόντια δεν επαρκούν για τη στήριξη ακίνητων εργασιών. Επίσης αποτελούν λύση όταν  για διάφορους λόγους δεν μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα ή δεν μπορεί να τοποθετηθεί ικανός αριθμός εμφυτευμάτων προκειμένου να κατασκευαστούν ακίνητες εργασίες.